Tuesday, March 29, 2011

Kelucahan Melampau

   Assalamualaikum dan salam sejahtera buat anda semua.EH2, SALAH TAJUK?!bukan KELUCAHAN ye adik2, tetapi KEBOSANAN.he2..sila berfikir bersih.ha2.hurm, masuk hari ni, dah dekat seminggu aku kat rumah. menghabiskan cuti2 aku yang terlalu panjang dengan rutin harian yang sama, iaitu,
makan-tido-tengok tv-ngadap laptop

tu ajela benda yang aku boleh buat. nak online pon, jarang2 coz the line at THE RURAL AREA was sucks.ni pon, dapat wat entri, atas belas ehsan dari broadband adik aku. kalo x, memang apa la aku nak buat. siaran tv pulak, not all the times was being full with interesting programme.last2, membuta jela.

tadi, baru jek lepas sental barang2 kesayangan aku yang disaluti oleh encik lumpur.part of it still in good condition, tapi ada jugak yang langsung xjumpa.and most hurt is what, i can't find my two beloved albums from my two favorite singers, All I Ever Wanted (Kelly Clarkson) dan Siti Nurhaliza Live from Royal Albert Hall, London, Dato Siti Nurhaliza.
em, both of it adalah hadiah pemberian orang.aah, kan best kalo aku dapat selamatkan benda2 tu..:(





  but, seriously, i miss to go back to the university,where there are lots of things that i can do.pergi ke kelas, siapkan kerja and assignment, nak jalan2, and lots more. so, bagi mengisi masa lapang yang berpanjangan sangat ini (iaitu dari bulan 4 sampai bulan 9), aku adala jugak hantar borang nak jadi guru ganti kat sekolah rendah.sekolah rendah jela.gila ko sekolah menengah?!!opsyen, aku mintak English and 
Bahasa Melayu. so, hopefully dapatla..at least, ada jugak benda nak buat and boleh cari dan simpan cket duit for pursuing for my degree.erm, harapnya, result final nanti dapatla keputusan yang cemerlang. kalo x, macam mana nak sambung Law ni?hu2.. 
ok, sampai kat jela coretan aku.assalamualaikum dan salam sejahtera..

                                                                                                             
nota musafir : hidup aku sekarang bosan. risau berat badan bertambah kerana tidak berbuat apa2.hu2


Sunday, March 20, 2011

Starting a New Journey: Hard for Me to say Goodbye

  Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. hari ini, tanggal 20 Mac 2011, maka dengan ini,akan meninggalkan Universiti Teknologi MARA Shah Alam as an asasi student secara officially . sesungguhnya, banyak ilmu, pengalaman dan kisah yang aku kutip dari sini. banyak juga moment2 manis, pahit, sakit ati dan sebagainya yang menjadi salah satu kenangan terindah dalam hidup aku. masa berlalu dengan pantas sangat.
tak sedar, rasa cam semalam je baru daftar asasi.


aku ingat lagi, masa moment2 aku baru masuk kat sini, hati aku selalu cakap,
"bila nak habis ni?"
"aku bosan, tak de orang yang aku kenal"
"diaowng ni semua teror2.abislah aku"

masa minggu orientasi merupakan moment yang paling aku tak suka.coz, aku tak kenal semua orang and orang tak kenal aku.

tapi, lama2, jadi ok and best.

orang yang first sekali yang aku kenal, Norizul Naufal and Shafiq Hafizi (P1109). roomate la katakan.berkepit je g mana2.my first classmate yang aku kenal, Hazwan Helmi. pertemuan yang sangat "sweet", kat surau.wow, memang something.hu2.roomate2 aku, one words for korang, GILA?!ha3.memang gila kalo dengan korang?!Izwan pulak, selalu bagi  'ceramah' free2 kat aku.so kalo kowang nk dgr ceramah, panggil aje dia.confirm, 1jam non-stop.ha2.(jangan marah izwan)

All the members of D.sayang korang semua!

Dekat 'Taman Tergantung UiTM"


dekat pintu masuk UiTM Shah Alam

study last time kat PTAR II


roomateS: P1109(bilik paling hujung sekali.hu2)


dinner Asasi yang grand!

and then, kerana aku kat sinila jugak, blog ni terhasil. kesan daripada pengaruh rakan2 sekeliling bila aku tengok, diaowang ada blog yang superb?! contoh, si Zaki Shukor dan Azim Suhaili.wow, bila baca blog diaowang ni, makes my minds totally open! tahniah korang kerana berjaya influenced me.ha2

dengan si Zaki ni jugakla, aku learn lots of new things yang aku selama ni tak pernah tau.thanks bro?!

bila dapat tahu kelas mana (LAW01D), first time, aku rasa cuak sangat2.kenapa?sebab masa mula2, all my classmate speaking London ok. aku dahla haram jadah nak kena susun ayat molek2, takut nanti kena gelak.hu2.waktu ngan korang sangat singkat tapi amat bermakna bagi aku.

tapi tula,banyak la benda2 baru yang aku belajar dari sini bukan sahaja ilmu, tetapi erti kehidupan. ragam dan kisah manusia yang ada kat sini memberi banyak erti kepada aku. aku dapat kawan2 yang hebat bersama perangai dan kisah mereka, lecturer2 yang superb mantap, yang memberi dorongan setiap masa.terbaik. 
terima kasih semua?!!

sedih+ hiba nak tinggalkan korang, but life must go on.kalau ada jodoh dan ditakdirkan, insya-Allah kita akan berjumpa lagi nanti.amin!

                                                                                                            

nota musafir: to all D's and others of my beloved friends, thanks a lot for let me being part of your life. doaku semoga kalian berjaya dan tidak melupakan diri aku.ok?








Tuesday, March 15, 2011

日本の哀悼の意 (Salam Takziah Buat Jepun)

  Assalamualaikum  dan salam sejahtera buat anda semua. aku pasti, mesti korang semua ada baca and dah tahu pasal bencana tsunami yang telah melanda Jepun. salam takziah buat mereka. mendengar  dan melihat video dan foto-foto pasal tsunami tu telah membuatkan aku rasa sedih sangat dan membuatkan aku terus memikirkan akan keagungan dan kekuasaan Sang Pencipta. kalau dulu, aku sedih sangat2 bila rumah aku kena banjir, tapi, bila aku tengok balik, rupa2nya, musibah yang kena kat aku tu tak dela seteruk mana kalo nak dibandingkan dengan penderitaan yang ditangung oleh rakyat2 Jepun yang menjadi mangsa kepada tsunami tu hah...


Sebelum

selepas



























Bila tengok gambar2 tadi, memang sayu aku tengok. ditambah pulak dengan letupan kat loji nuklear, yang boleh menyebabkan penyebaran bahan radioaktif, plus, with another gempa bumi susulan, memang menakutkan!

 tapi, ada pulak pihak2 yang tak bertanggungjawab, langsung xsensitif mengenai perkara ini. contohnya, 
ada seorang artis tu hah, guna laman sosial untuk membuat lawak pasal bencana alam ni hah. come on la man, kita sepatutnya xjadikan benda2 macam ni satu gurauan. mungkin kita xkena, tapi cuba untuk mempunyai nilai2 kemanusian yang dapat membezakan benda yang patot dan x,

dan menjadi lebih peka.boleh?

sesungguhnya, kita sepatutnya sentiasa melahirkan rasa syukur kepada Allah Taala kerana kita berada di bumi yang permai ini. tanpa sebarang bencana, malapetaka. 
tapi ingat, jangan dek kerana kita terlalu berbangga dengan kelebihan kita, kita lupa bahawa Allah Taala bleh bila2 masa aje nak bagi bala kat kita. ingatlah,

sesungguhnya, setiap keburukan itu bersamanya kebaikan, dan yang baik itu, juga, ada keburukan bersama.

always be a grateful person!


                                                                                                          

nota musafir : cuti lepas asasi panjang. terfikir jugak nak jadi sukarelawan kat Jepun..

Friday, March 11, 2011

Buang Air !

  Cerita ni, baru je semalam kawan aku ceritakan kat aku. aku first time dengar, terbahak2 ketawa.sumpah, pada aku memang lucu.kalo kowang kata xlucu, lantak la. aku tetap nak cerita jugak. kredit kepada Hazard, Ros,Chot & Kyra Bazah (perhatian, cerita dibawah sesuai kepada 18xx keatas aje.ha2)

Cerita dia macam ni,

Ada seorang mak cik tua ni hah. dia baru balik dari rumah anak dia kat bandar. dia nak balik rumah dia

kat kampung. dia pon tunggu la bas dia.

Bas dia pon datang, mak cik tadi pon naikla bas..lepas tu, dalam 15-30 minit perjalanan, biasala, orang tua. asal naik bas aje, mesti macam2 ragam. nak muntahla, nak terkencingla. mak cik tadi memang nak kencing sangat2.
dah xtahan dah.

tapi, masalahnya, R&R xde dekat2 sini. mak cik tu dok mikir macam mana nak wat. dia memang xtahan sangat2. jadi, mak cik tu nekad.

Dia kencing jugak kat tingkap bas tu sebab xtahan dah.(jangan bayangkan, kerana memang tak boleh nak dibayangkan)

lepas tu, masa mak cik tu ehemehem, benda tu terkena la dekat mat rempit yang lalu kat sebelah bas tu hah.
dia pon panas la.sape pulak yang ludah kat helmet dia ni.dia tahan la bas tu dan suruh berhenti.

dia naik kat atas bas tu. lepas tu, sambil xpuas hati,
"sape tadi yang ludah kat helmet gua?!"

xde jawapan.semua senyap.
tapi, mak cik tu serba salah.
"nak..sebenarnya.."
mat rempit,
"xpe2 mak cik..relax2.saya tau bukan makcik yang ludah. sebab saya tau, orang yang ludah tu ,
dia ada misai.............!"

 hu2....aku memang cakap, ni lawak bodoh yang aku pernah dengar.serius!hahhahahahahaha

                                                                                                             

notamusafir : berhati2 kalau lalu sebelah bas. takot ada benda lain pulak yang singgah.hahahahahah







Tuesday, March 8, 2011

Bulan 3

  Kenapa dengan bulan 3? datang bulan ke? ehh, bukan. xde kaitan langsung perempuan yang dapat cuti tu hah.

Lagi la ,xde kaitan dan perhubungan kekeluargaan antara 3 kembar bersama keluarga mereka.(pe yang aku merepek ni?).hu2.

Sebenarnya, banyak benda yang berlaku dan akan berlaku dalam bulan 3 ni.

1. Bezday mak and adik aku yg tersayang.
 2. Bezday kawan2 lama aku yang paling rapat dan aku sayang (sayang sbgai kawan.bukan gay)


tula rutin2 setiap tahun yg selalu aku tunggu2.bukan pe, aku suka bulan ni coz nanti kawan2 aku dapat call aku free. yela, guna U-Pax kan?so, xpayah susah2 aku mesej@telepon.kejam kan aku?hahahhaha

tapi, dalam meniti semua benda ni, tanpa aku sedari, rupanya perjalanan hidup aku as an Asasian student akan berakhir. salah satu lagi fasa dalam hidup aku, dimana aku sangat seronok and fun, akan berakhir, bila masa 

tepatnya jam 12.00 tghhari, pada 18 Mac 2011 ni, iaitu, kertas last dalam Final Exam..


lepas ni, xde dah aku duduk dalam kelas D( kelas aku)..xde lagi dah

bebelan my beloved class rep (kami panggil mama), nak bgtau kelas kt mana, batal ke x, kerja apa yg nk kena hantar.

dah xde lagi dh, duduk sama2 kat Dataran Cempaka, mahupon menunggu roti himpit, xpon, g kelas sama2..dah xde lagi dah, duduk discuss sama2 pasal slide presentation yg last minute bincng, g seksyen 2 naik rapid KL T603 sama2..dah xde lagi dah g seksyen 7, yg kena lintas trafik light yg menakutkan itu dan segala bagai pengalaman.

semua ini, akan ku simpan menjadi kenangan yang salah satunya, termanis dalam hidup aku. terima kasih kepada semua kerana telah memberi satu memori indah untuk dikenang.

kepada Mamat Hazwan, Izwan Ishak, Norizul Naufal, Shafiq Hafizi, Fatin Dalilah, Shakirah Abazah, Zaki Razak, Hanis Nabihah, Muslihah Kholid, Syazwina, Azreen, Idah, Amira Afira, Noona, Bieha Amin,Haziq, Ros n d geng dan segala nama yang xlarat aku nak sebut(jgn kecik ati, serios xlarat nk tulis semua), terima kasih sangat2 kerana kalian, memberi aku satu lagi kenangan yang sukar untuk aku lupakan. aku sayang gile kt kowg!

                                                                                                          
nota musafir : mood, sedih(tinggalkan asasi) + takut (final exam)

Wednesday, March 2, 2011

Kalianlah Segalanya dalam hidupku

  Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat anda semua..pe khabar?kalo xbaik, sabo jela kan?hehehe..

so, kepada siapa yang aku maksudkan ini?kekasihkah??hahahha. jawapannyer adalah

 TIDAK??!!
 aku masih single lagi..

it is refer to my beloved MOTHER AND FATHER. I am very sure that all of us were really love our parents

although sometimes, they had always keep nagging at us..

but,

remember, that is the sign that they really care and concern with us.

huhu.mesti tertanya-tanya, asal lak tetiba aku ni? xdela..aku just terfikir aje tetiba.

betapa cepatnye masa berlalu. dulu, aku ingat lagi, masa aku kecik2, kalo aku xpaham BM, mak aku la yang menjadi tempat rujukan.

Matematik, xpon BI, ayah aku. selalu tunggu ayah aku balik surau, nak tanya ppe yang aku xpaham.nak2 masa tu waktu UPSR.


lepas tu, naik tingkatan, silibus mula upgrade sikit. still, aku ada jugak tanya ayah and ibu aku.

lepas aje form 4, aku xboleh lagi tanya diaorang. coz, diaowg xtahu. sampai la sekarang ni, aku ambik law, still, aku memang xdapat nak tanya mereka coz mereka xboleh beri jawapan. 

but, sejak dari Form 4 tula, both of them, keep supporting me from back, tanpa sedikit pon kekurangan semangat mereka, memberi semangat dan keyakinan kepada aku. walaupon hanya dengan menoreh getah dan menjaga site kontraktor, demi melihat anaknya berjaya ini. mereka sanggup berkorban apa saja. xpernah sedikit pon juga, berkurangan doa dan restu mereka.

TERIMA KASIH IBU, TERIMA KASIH AYAH, UNTUK SEGALANYA. DIRI INI BERJANJI AKAN MENCUBA YANG SEHABIS TERBAIK UNTUK KALIAN

                                                                                                     

notamusafir : Kalianlah segalanya