Monday, November 21, 2011

Khunsa atau Hermaphrodite

Assalamualaikum dan salam sejahtera. apa khabar?hari ini, tetiba aku mendapat satu semangat pulak nak update blog.

topik hari ini, khunsa atau dalam englishnye, hermaphrodite/ intersex.hah, dah kenapa pulak aku ni tetiba aje nak mention pasal khunsa2 ni hah?
xdela.ini untuk tajuk assignment aku ni hah.dapat idea, terus google apa tu khunsa

ok, secara literal dan amnya, khunsa ni, boleh dikatakan apabila seseorang itu mempunyai dua alat kelamin iaitu alat kelamin lelaki dan juga perempuan. khunsa juga merujuk kepada seseorang yang juga tidak mempunyai alat kelamin, sama ada lelaki atau perempuan.



kes2 khunsa ni, kadar nisbahnya lebih kurang 1:25000 kelahiran.kira macam rare cases la. tapi benda ni tatap juga berlaku. 
Just nak bezakan dengan transsexual/transgender ni, khunsa adalah golongan yang memang semulajadi dilahirkan sebegitu rupa.special kes.manakala, bagi transseksual/transgender, itu berlainan sekali dengan khunsa.

          jadinya, golongan khunsa ini, dibenarkan untuk melakukan pembedahan bagi menentukan mana satu gender yang mereka sesuai akibat dari keadaan yang mempunyai dua alat kelamin.
tetapi, memang sudah terang lagi bersuluh, pertukaran jantina kepada jantina lain, di luar skop khunsa adalah tidak dibenarkan, kerana ia jatuh hukum haram.

jadinya, secara xlansung, maknyah,pondan dan etc tidak lah termasuk dalam golongan yang dibenarkan oleh Islam untuk menukar jantina mereka.sememangnya, lebih mudah untuk berkata2 berbanding mereka yang menjalani/mengalami situasi ini.


Jadi bagaimana pula dengan isu Seksualiti Merdeka? perjuangan yang ingin memastikan hak  LGBT(Lesbian,Gay,Biseksual,Transeksual) terjamin dan diri mereka diterima oleh masyarakat?secara peribadi, aku menolak.sebab apa aku tolak,



1.Islam melarang.jelas lagi terbukti disebut dalam naskh Al-Quran dan Sunnah
2.bertentangan dengan norma masyarakat Malaysia.

aku tengok,makin hari, macam2 benda yang pada aku semakin tak munasabah berlaku.dulu,
aku rasa memang tidak ada benda2 macam ni hah. tapi sekarang, macam2.akibat daripada terlalu inginkan freedom of human rights, sampai agama diletakkan ketepi.
Fikir-fikirkanlah

berikut adalah gambar bagaimana rupa mempunyai dua alat kelamin.tujuan gambar ini diletakkan adalah untuk tujuan pendidikan semata2.tidak ada berkaitan dengan isu2 lain.



                                                                                                                
nota musafir: manusia kadang2 meminta lebih dari apa yang sepatutnya

Saturday, November 19, 2011

"Nuffnang Blog Awards, Here I Come"

Assalamualaikum and a very good morning to all of you.
Today, there is something that I want to share with all of you outside there. yes, it regarding on the Nuffnang.
Did anyone of you had ever heard this things? If yes, i'm positively sure you know what it is right. okay, for those that never heard it before, let me tell you what it is all about. not very briefly, but in a simple manner.
Nuffnang is about an advertising community through blog. They use blogs to promote other product
so, much clear now what is Nuffnang is all about?I hope so
so, regarding to the event stated that there will be a grand event that will be held on 16 December 2011 in Putrajaya Marriott. There will be 500 bloggers from around the Asia-Pacific region will flock to Kuala Lumpur, Malaysia for the Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011.The Awards aims to not only honour the region's best blogger, but also to bring together blogger communities from across Asia -Pacific. The Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards is brought to you by Volkswagen Malaysia and Putrajaya Marriott.

so, why I'm really interested to go there?
1. it is due to the event itself that is grand, wonderful and fantastic. I had heard before this, that the previous event was such a great and it will be miserable to let this huge chances go.
2. by going there, it can helps me to get know each other bloggers, change our thought and understanding and get mixed up with them. through such event,it totally help me to achieve it.
3. by that, it will motivate me more harder on how to be a great blogger. Seeing them receive the Awards will make me works more harder on how to promote my blog to be more recognisable.
so, lets go to the fiesta!!!


Wednesday, November 2, 2011

Salam buat Universiti Malaya

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.
Apa khabar anda?ada kesihatan?hu2.
bila aku bukak blog aq, sedar2, rupa-rupanya dah dekat 3 bulan tak update apa2 pun.
memang gila sibuk weh. segala macam benda nak kena buat.hu2.
biasalah, owg kata, student kan..

Alhamdulillah sekarang ni aku bergelar mahasiswa universiti Malaya..
memang banyak perubahan yang besar berlaku kat dalam hidup aku.
sangat2 berbeza dengan semasa aku kat UiTM dulu.
memang tak dinafikan, aku rindu semua kenangan2,kawan2 kat asasi dulu, tapi,
perubahan untuk seseorang itu penting.


Aku yakin, setiap yang Allah tentukan, ada hikmahnya. 
walaupun banyak halangan dan cabaran yang terpaksa aku tempuhi, aku perlu redha dan sentiasa kuatkan semangat aku. Ingat kembali apa tujuan aku kat sini.

Aku berjumpa dengan orang2 baru,
 (ada gak dak2 yang aku dah kenal, tapi dengan perangai2 baru diaorang), suasana pembelajaran yang baru,  aspek kehidupan yang baru, dan serba serbinya baru. ini merupakan satu lagi fasa perubahan dalam hidup aku. duduk di kuala Lumpur pun sesuatu yang xdela baru, tapi masih belum serasi, terutamanya dari segi KEWANGAN!.
memang isu mega! 

tapi, walauapapun, aku masih lagi dalam proses menyesuaikan diri, walopun dh dekat 2 bulan aku dok kat sini. memang cepat betol masa berlalu kan?

Kekuatan aku berada kat disini adalah tidak lain melainkan bersama aku, dorongan dan semangat ibu bapa aku, kawan2, cikgu2 aku. jadi, seharusnya, aku tidak mensia2kan segala harapan dan dorongan yang telah mereka berikan.

pinta aku satu aje, supaya aku dapat meneruskan perjuangan di arus dan medan yang penuh liku-liku berduri ini kerana, perjalanan aku masih jauh, panjang. 
siapa menduga masa di hadapan kita akan berlaku apa, tapi aku berharap sesuatu yang terbaik buat diriku.

                                                                             
nota musafir : baru tengok blog ni, tentang seorang insan yang mulia, yang menyelamatkan kucing2 jalanan. kakimotong!.sungguh terharu!