Thursday, October 28, 2010

Aku Yang Peka?ye ke?

  Assalamualaikum.apa khabar anda semua?bagaimana dgn hari2 anda yg telah anda lalui?sudah pasti seronok n mngembirakn.nk2 lg dak2 pljr asasi law uitm shah alam ni yg sdg galak n enjoy berseronok bercuti.yela,bkn selalu pn.ye x?aq pn mmg tgh enjoy ni.hu2layan tv.tgok sgla cerita yg ad(umah xde siaran berbyr).ha3.
  
   So, aku rasa,spnjng ketiadaan aq menulis di blog ini,begitu bnyk perkara dan benda yg berlaku..namun,yg menarik perhatian aku adlh

  1    Bajet Negara 2011
        Ramai yg aq dgor mngatakn bhwa bajet kali ni lebih mesra rakyat,menepati citarasa dan kehendak rakyat serta memahami kesukaran rakyat dlm mgharungi harga ekonomi yg smkin meningkat.ya,semakin meningkat walopn owg selalu ckp,ekonomi Malaysia dh pulih n so on.ekonomi brtmbh pulih dan pelabur2 mula yakin untuk melabur lebih bnyk di sini. tp,satu contoh yg aq leh tgok kesukaran rakyat dlm mgharungi amukan peningkatan ekonomi,xjauh,just dr rumah aq je. aq tgok perbelnjaan brg dapur mak aq semakin meningkat walopn membeli dlm amaunt yg sama stp bulan,dan brtambah.hal ini kerana brg2 dapur naik.herm,nmpknya trpaksa brjimat.tp xdela hari2 mkn ikan bilis@ikan kering ke pe..he3.nmun ia mmg fakta diman harga2 zaman skrng ni mmg mngila tingginya.namun,dlm bajet ni jgk,ad yg bgusnye.e.g:gaji pengawal keselamatan dinaikan.yela,kesian kt diaowg yg telah bersengkang mata dan tenaga demi mnjaga harta syarikt@kilang.so sedikit intensif mmg dpt membantu mereka.juga (rse2 lpas ni owg berebut2 xnk jd jaga?hu2).kpd kaum2 ibu,dtmbh cuti brsalin.nmun ad hadnya.tp xpela,atleast,adla jgk cuti yg lme cket.

  2.   Perhimpunan Agung UMNO kali ke-61
        So,parti tunjang dlm BN ni sekali lagi membuat perhimpunan agung mereka. aq merasa sgt trtarik dgn kata2 PM, bahawa bg menghayati perpaduan kaum di negara kita,kita seharusnya berbalik kepd sejarah n aq sgt setuju.mari kita berbalik kpd sejrh krana dgn sejarah,kita lebih memahami dan menghayati pembinaan negara bangsa kita yg trcinta ini. n hentikan segala soal mnyoal mngenai hak n tuntutan masing2.kita sbg bngsa Malaysia,msti slng hormat-mghormati hak antra satu sama lain.xde menindas kaum mne2.e.g: kita bg pghormatan kt kaum india ngn penubuhan Little India kt Briekfields.(xpnh g lg.cm nk g).so,bg memupuk perpaduan itu,sama2 la kita bekerjasama antra satu sama lain..n lg,psl agenda pembangunan Melayu..bgus 2 mmg bgus.just harp,orng melayu lepas ni x malas,harapkn subsidi,xmahu berusaha lebih untk bjaya.jd kn semngt org2 cina sbg contoh.pujian kpd org cina krn mereka begitu rajin dan brusaha brsungguh2 dlm memajukn diri mereka. dlm memastikn Melayu itu maju,progresif dan kehadapan seiring dgn Wawasan 2020,aq harap sama2 lah kita berubah ke arah yg bkn shja baik,ttp plng trbaik."the most best among the best".

   3.   Pilihan Raya
         Pada aq,ia terletak kpd rakyat.xkisah la mereka pilih mne,asalkn pd mereka,calon yg dipilih di kedua2 tmpt 2,mampu untuk menjadi pnyalur suara mereka ke arus perdana.jgn hnya pd hari brkempen je brsemngt n sanggup brsush pyah,tp bila dh trpilih,langsung lupa org2 yg telah memilih mereka.ingt,tnggungjwb yg dterima adlh tnggungjwb dan bkn hnya mngejar populariti semata.

herm,bnyk lg sbnrnya,tp pd aq,2 la highlight negara kita ketika ini.sebelum mngakhiri kalam, semoga jemaah2 haji kita yg trpilih mnjadi tetamu Allah di Baitullah selmt mnjalani ibadah haji dgn sempurna dan mndpt haji yg mabrur..cuti aq lma lg.13 november ni ujian MUET .huh..cuak btol.tp yg pasti,2 November ni result final exam semester lepas dh nk kluar.aq?prasaan brcmpur baur.tawakal kpd Allah Taala jela jln yg ada skrng.so,sblm ayat last,ni aq ad selitkn hasil karya seseorng.hope kowg bace n suka.kalo boleh,tingglknla komen ye?hu..ok,assalamualaikum...


setuju x?hu2..



Thursday, October 7, 2010

Aneka Ragam

  Assalamualaikum..rsenye.lme aq xtulis kt blog.rindu kt kowg semua.hu2.skrng ni tgh seronok sakan bercuti kt umah.yela,cuti sem,lama la.dkt2 1 bulan jgk.so,kpd geng2 asasi kt uitm shah alam,slmt brcuti k?jgn wt bnda2 yg xbrfaedah.di kesempatan aq dpt gune line wireless tnet ni (kalo nk guna tnet je,kna g pekan Pagoh.hu2),ad bnyk sgt bnda aq nk tulis ni.hu2.sblum 2,lawa x gmbo yg aq ltk untu k blog aq ni?hu2..kalo xlawa xpe,nanti aq perbaiki lg.hu2

  First thing, nk cite mse lepas je balik dr uitm shah alam.ari ahad 2,terus je kitaowg(family aq) gerak ke JB coz kawan2 ayah aku wt open house kt sna.yela,mse aq tgh khusuk pekse,umah aq wt open house tnpa khadiran aq.so,ni turn diaowgla.seronok,dkt2 3 buah rumah wt open house.bleh dikatakn mereka2 ni dr golongn berada la.aq bgitu terkesima bile masuk umah owg first kt tmn impian emas.nk masuk kwsn umah 2,kna report kt pngawal keselamatn.fuh?!ni mmg kwsn umah elite ni(bkn ahli2 kmpulan elite) ha2.owg ni bg mkn nasi lemak ayam.sedap..n xdsngka2,aq pn dpt duit raya.wow?!this d bez thing kalo g open house beside dpt mkn free.hu2.n then umah kedua kt ulu tiram n last kt tmn universiti.conclusion,mmg superb la.tp yg kesiannye,ayah aq la.kesian dia kna bwk kereta.coz aq xde lesen lg.hu2.

Rumah pertama open house : lawa kn?kt sni la aq dpt duit raya.ha3
nasi lemak ayam.sedapp?!
   Second, psl MUET.smua owg aq rse tau pe kebnda yer bnda ni.so,bg aq,kalo nk smbg deg in Law esok,aq kna dpt band 4.aje gile btol..cuak seh.bkn pe,dh lme bnor xnulis2 krgn BI NI.takut je salah2.well,aq exam speaking 18 oktober ni.n then brtulis pd 13 november.dkt SMK Bkt Pasir ,Muar.doaknla kjayaan aq dlm memburu band 4. aminn..

   N then,sblum cuti, lecture mtc 016 aq ad ckp,drpd ko duduk trkangkang je kt umah xwt pe2,adlh lbh baik ko g mahkamah brdekatan untuk mempelajari serba sedikit psl sbjek akn dtg di sem mendtg ni.dia kata,bnda2 2 bnyk membantu.n dia tmbh lg,kata untk next sem,subjk2 dia amat mncabar.e.g,aq dgor dia ckp yg subjek untk Law III mrngkumi criminal,contract n land..n akn ad 3 buku ko kna bwk n pham ,ala2 FC ,antranya,Land Code n Penal Code. dia kata,subjek ni mmg killer subjek n dia akn ajar.glad sbb dia akn ajar coz aq mmg sng masuk kalo lecturer ni ajo n she's my favourite.but gusar,coz akn ad bnyk lg bnda2 yg akn aq bljo.cuak seh?!
 
   urm , then,mak aq ad la cite psl current isu kt area2 kg aq ni.nk2 psl jiran sebelah umah aq ni.hem,actually,aq pn xpham nape la jiran sebelah aq ni jahat sgt.aq nme kn dia si A. ad ke patot,dia g baling batu kt bumbung umah aq.ad ke patot?xpatot2.naco ketenteraman awam.sblom ni pn dia dok baling je batu.dh xde tmpt len ke nk baling.sje je.sblum n pn sme je.bnyk sgt bnda2 xelok yg dia wt kt umah n kwsn umah aq..baling pinggan pecahla,botol kosong,nk try pecah masuk n kononnye dptla rembat pe2 yg patot,n yg plg x berperikemanusiaan sekali, g racun pokok kt umah aq . bkn dia yg tanam pokok 2 pn,n then,xkaco pn kwsn umah dia..hai,manusia2..aq rse,dia ni hati dia msti dh hitam sgt kn?smpai xgeti nk bezakn baik n buruk..tp yg kesiannye,kt mak aq la.ari2 cerita psl jiran aq si A ni, ntah bile nk berubah,aq pn xtaula.nanti aq cerita lg psl jiran si A ni yg sngguh mnyakitkn ati ni.kowg msti pham kn apa rse bile ad owg yg keep myakitkn ati kita ni.
Lokasi dimana suspek membaling batu ke arah lokasi ini

   Hari sabtu ni , aq cadang nk g Kolej Matrikulasi Johor.nk lawat best fwend aq kt sna..cmne la agknya diaowg ek?masih ingt lg x kt aq?still sme x layanan n gurauan dulu n skrng.yela,hampir 10 bulan x jmpe rmai2 cm ni.len la kalo kt sekolah dulu,selalu longgok rmai2 kt dorm aq,pastu kita owg gelak sakan.g lawatan pn almost sme2.yela,bru best kn?!wt pe g lawatn tp hati xgumbira?ye x?ha2.hopefully,still same.n

   lastly, cm ne ye nk luahan perasaan kt seseorng yg kita minat?yela,nk pastikan perasaan kita 2 diterima?!aq pn xtau n binggung memikirknnya..ad kwn aq ckp, ia adlh xlebih dr gelodak hormon yg terembes dgn tidak trkawalnya.so perasaan cm 2 adlh tindk balas dr hormon kita.hermmm..ntahla.aq xprnah ad perasaan cm 2 sebelum ni.n aq jgk takut,takut pe,kalo prhubungn ini akn putus di tgh jln.sprti jgk yg dialami oleh slh sowg kwn aq..herm,but still,my focus still on study.it just a side of my feeling.ha2..jiwang karat la plk aq ni..what eva.ad aq kisah?so.smpai kt sni jela aq nulis kt blog aq ni.nanti aq akn cerita bnyk l;g bnda.ok,bye n assalamualaikum..


p/s: tahniah buat kontijen negara di Sukan Kowanwell kt New Delhi India krana tlh brjaya mgutip sbyk 3 emas,(2 angkt berat,1 basikal) 2 perak,3 gangsa. malaysian r proud with u all.syabas?!buktikan Malaysia boleh?!









 

Saturday, October 2, 2010

Salam Terakhir buat.....

Assalamualaikum..apa khabar anda semua?sihat?salam terakhir buat...untuk spe?xdela..bkn untkspe2..jauh lg bkn untk makcik2 cleaner n tukang kebun..huhuhu..alhamdulilah,sedar x sedar,aq dh pn brjaya ngabiskn 1 semester kt UiTM Shah Alam ni sbg pljr asasi.xsangka weh..kjap je.masih tringt lg kenangan mse mula2 dtg kt cni dulu..bila first time aq jmpe kesemua roomate2 aq yg jumlahnya 8 orangs semuanya.huhuhu.masih lekat dlm bekas ingatan ini,bgaimana minggu destinasi siswa brjalan (ala2 minggu orientasi la) .herm,semalam,aq kna kemaskn brg2 aq yg dh mcm owg nk bersalin ni coz notis arahan dh dkeluarkn oleh penyimpan mohor besar perindu,bahawasanya,pada tarikh keramat,iaitu 4 Oktober ini,adlh tarikh bg pengemasan n kna blah dr kolej ni..mak ai?!aq tgok brg2 aq,mngalahkn cm owg nk bukak kedai baru@nk pindah rumah baru.hu3.bnyk gile.sumpah!

Kalo brckp psl final semester,bohongla kalo itu xde kaitan langsung dgn final exam..ya,sprt entri yg trdahulu,dlm, semua orng perah otak..ya,dan itu trmasukla aq.mngenai final exam plk,hurm...no komenla.aq sedih btol..nk2 mse paper last.my favourite..sygnya,masa xnk melekat ngn aq ngn lebih lama n rela meningalkn aq sendirian..sampai ati.ko bygkn,dh habis waktu pn iaini dh pkul 11 pg tepat,tgn aq mash lg ingkar untk brhenti sehinggalah seorg lecturer dtg sblh aq.aq trgamam...so serahkn jela.tradegi ini sama dgn masa aq amek SPM untk satu lg subjek kira2 yg belit lg myukarkn..kowg tau la pe kn?yg ad prkataan tambah2 kt dpn 2..aq xberhenti menulis n mikirkn pe formula dia smpaila pemeriksa dtg sblah aq.aq trkejut n xleh wt pe2 lg dh.herm,redha jela kt Allah.lg brp mngu,sblum dftar balik kt sni,insya-Allah,dptla result 2..ya Allah, Kau permudahknla segla urusanku n kawan2 ku,serta berilah kami kejayaan..amin..

ni,mse aq ngh nulis entri ni,parents aq on the way dr Muar,nk dtg amek aq.gile la kalo aq nk naik bas,ngn brg2 yg bnyk giler ni..aq harap diaowg selamt smpai n mgkin,waktu kowg bce blog ni,aq dh kt umah dh.dok terperok je n xdpt nk beronline.coz umah aq xde line internet.ayah aq xpsg.n aq pn xnk memaksa diaowg nk sowh psg tnet.xpela,sebulan aq berehat dr perbuatn serta aktiviti di alam maya..

lastly,doakn la agar setiap perbuatan n usaha aq diredhai oleh Sang Pencipta kita Yang Maha Berkuasa lg Maha Mengetahui..amin..jmpe lg bulan depan dan assalamualaikum.

p/s: aq trlupa,aq kna online untuk nk dftr kolej untk next semester pnya tempoh n jga untk tau result aq.next sem,aq mngkin ngn roomate baru plk..alahai,rindu ngn roomate2 lama.nanti,kowg jgn ingt aq gaduh plk..huhuhuhu