Friday, January 14, 2011

Saiz XXL : APA SALAHNYA?

  Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat anda semua..apa khabar?sihat?baguslah kalo cam tu..

    So,entri kali ni,aku nak bercerita sikitla pasal being part in XXL..korang semua mesti pernah nampak orang yang bersaiz XXL kan?pe yang kowang rasa?aku yakin,kowang mesti akan cakap macam ni : "eh besarnya badan"..xpun, "mesti dia ni lambat nak jalan".ataupun "mesti xde sape2 nak kat dia"..erm,aku rasa memang tula antara 1001 soalan yang kerap bermain kat fikiran korang kalo setiap kali nampak mereka2 yang bersaiz macam ni..kerap kali mereka2 yang bersaiz macam ni menjadi gurau senda di dalam kelas, pejabat, universiti, dan kehidupan mereka..mereka akan hanya mampu tersenyum kelat, merelakan segala kutukan yang tingginya membakul.seolah2 maruah mereka layak diletakkan dibawah kaki..huh!memang tension beb..aku xnafikan yang aku pun turut being in part of this type of group..dahla kena tahan dengan segala kutukan,lepas 2,kalo bab2 nk berfesyen ni,memang boleh wat aku down giler2..coz what?coz memang ternyata amat sukar mencari saiz pakaian yang kita inginkan.

    Hati siapa yang xnak nampak cantik?tengok orang lain pakai baju lawa2,fit2..namun,apakan daya..kita hanya mampu melihatnya saja tanpa dapat menikmati keindahannya..senang la orang cakap,kecantikan datangnya dari dalaman,kecantikan itu terlalu subjektifla n bla.bla.bla...2 bagi mereka yang memang dah nmpak cantik dr luaran.tapi memang tak dapat dinafikan,manusia itu memang suka melihat kecantikan.



      Kadang-kadang aku sangat pelik..mereka yang memang dah ternyata kurus,tapi masih lagi sedih..sedih kenapa?sedih kerana mengatakan "aku gemuk x?"..OMG sangat2..pada mulanya,aku memang sedih dengan keadaan fizikal aku ni yang xmampu untuk menarik perhatian orang (esp.orang yang aku suka) tapi, bila aku fikir2 balik,wat pe aku menyesal?setiap orang ada kelebihan dan kekurangan dirinya masing2.mungkin ini antara kelemahan diri aku..serius,bukan xpernah aku cuba diet or what so eva,but still stick in this shape..nak wa camnekan?senang la orang cakap suruh kuruskan badan,coz mereka xrasa apa yang kita rasa..but,i think that it is okay to be large or different from the others..kan?selagi kita xada penyakit2 yang kronik seperti diabetes, kencing manis, sakit jantung, dan sebagainya..juga xmenyusahkan orangg lain..aku pernah jugakla down n geram bila orang jumpa aku,kata besorla,semangatla dan ntah pe2 lagila gelaran yang aku dengo pun cam xlogik jek..






    Tapi, bila aku baca satu buku bertajuk La Tahzan  atau Jangan Bersedih yang mengatakan anggap saja segala hinaan dan celaan orang sebagai angin lalu..dan ada juga dalam tu kata, sesungguhnya jadikan kritikan tajam itu sabagai satu penghormatan kerana ada sesuatu dalam diri kita yang orang lain tidak ada dan mereka mencemburuinya.aku jadi sangat bersemangat.aku xcakapla yang orang2 yang panggil aq dengan gelaran macam tu sebagai satu hinaan,tapi kalo kerap kali cakap benda sama je,sape yang xdownkan?mungkin mereka berniat untuk bergurau..aku memang xkisah nak bergurau,but agak2la kan?..tapi kadang2,kalo aku sowang2,aku tnya balik dalam diri aku,gemuk sangat ke aku ni?tu yang buat aku pressure kadang2..

     But i accept who am i right now.memang ada azam nak turunkan sikit berat badan ni ha..tapi 2la,kena sentiasa kuat semangat dan iltizam..so,kepada mereka2 yang bersaiz XXL kat luar sana,don't be afraid and down with yourself..bangunlah dan show them what u worth?!coz ramai jugak pe mereka2 yang bersaiz XXL berjaya..sape kata kita ni sbg 'bahan buli' selamanya..dan kepada mereka2 yang tidak bersaiz XXL,anda mahu bergurau,pada aku tiada masalah..tapi jangan sampai cross the line..coz aku ni pun manusia,yang kadang2 tu xboleh tahan dengan kutukan2.btw,lagu Firework dari Katy Perry sangat memberi inspirasi.ok,enjoy the video and Assalamualaikum semua...


p/s: tak semua kurus itu cantik dan tak semua gemuk itu buruk

3 comments:

Nadia Mashuri said...

singgah bace2 n follow..
thanks singgah blog saya..
hehee..

izzieyshahz said...

setuju ;) terkadang manusia tak sama. saiz, warna kulit, ketinggian..xsemua sama ;) sbb Allah itu maha kaya. maha mengetahui. setiap yang tersurat itu ada yang tersirat yang kita tak tahu apa;) igt satu hal tau, gemuk itu seksi..! trust me ;)

EmmyLisPR@blogspot.com said...

btul tu...i also being part pf this type...kdng2 tension giler gak tp bla fikir blik kelebihan yg ada pd diri yg xda pd org yg kurus ni..bangga gak ckit...ckit ja lh..hehe....skrg ni prinsip aku..biarkn lh dorang nak ckap apa pn..bkannya dorang yg bg aku mkn pn...hehe...